Pau d’Arco labvēlīgās īpašības

Dabas sniegtās dāvanas cilvēcei arvien tiek atklātas no jauna. Kamēr viena daļa zinātnieku izstrādā jaunus sarežģītus un ķīmiskus preperātus, citi plaši pēta seno civilizāciju izmantotās aktīvās sastāvdaļas. Ir zināms, ka Centrālamerikā un Dienvidamerikā augošajiem tropiskajuiem skudru kokiem – Tabebuia impetiginosa un Tabebuia avellanedae, Pau d’Arco, piemīt izcilas īpašības. Jau sen ir novērots, ka to cietā miza ir izturīga pret kukaiņiem un sēnītēm.

Aktīvā viela, kura atrodama skudru koka mizā – lapahols, un tas klīniskajā praksē tiek pētīts arvien vairāk. Koka miza ir bagāta arī ar miecvielām, ēteriskajām eļļām, sveķiem, saponīniem un antrahinonu.

Pau d’Arco (pazīstams arī kā Taheebo) ir dabīgs uztura bagātinātājs, kas iegūts no skudru koka mizas un to var izmantot imunitātes stiprināšanai, un ne tikai. Iespējams nepelnīti aizmirstais, neatklātais un neizpētītais uztura bagātinātājs nākotnē ieņems ieņems drošu vietu klīniskajā praksē ne tikai Amerikā, bet arī Eiropā.

Tiek uzskatīts, ka šim preparātam piemīt pretvēža, antibakteriālas un pretsēnīšu īpašības [1].

Vīrusu, infekciju profilaksei un dziedināšanai

Tiek uzskatīts, ka Pau d’Arco aktīvās vielas neļauj baktērijām un sēnītēm iegūt pietiekami daudz skābekļa un enerģijas, kas ir svarīga to reproduktīvajos procesos [2].

Pat tādas baktērijas kā, piemēram, pret meticilīnu rezistentais zelta stafilokoks (MRSA), labi pazīstams mikrobiologiem, ir uzņēmīgas pret lapaholu (kas skudru koka mizā atrodams lielā daudzumā). MRSA ir postoša baktērija, kas izraisa grūti kontrolējamas infekcijas pacientiem ar hroniskām slimībām. Pētījumi tika veikti laboratorijā [3].

Iekaisuma mazināšanai

Laborotorijā īn vitri pētījumos ar dzīvniekiem ir pierādīts, ka Pau d’Arco ekstrakts inhibē iekaisuma faktorus. Kā zināms, hronisks iekaisums ir daudzu slimību (piemēram, onkoloģisku slimību, artrīta, sirds un asinsvadu slimību) cēlonis. Ir pierādīts, ka Pau d’Arco pretiekaisuma īpašības ir spēcīgākas par placebo [4].

Laboratorijas pētījumos tika pierādīts, ka Pau d’Arco ekstrakts kavē iekaisuma procesus. Kā zināms, hronisks iekaisums ir daudzu slimību (piemēram, onkoloģisku slimību, artrīta, sirds un asinsvadu slimību) cēlonis.

Pētījumā ar pelēm, Pau d’Arco ūdens forma uzlaboja iekaisušu zarnu slimību, iedarbojoties uz zarnu gļotādas imūnreakcijām. Tika novērots labs terapeitiskais efekts – gan caurejas, gan kuņģa -zarnu trakta asiņošanas samazināšanās. Peļu zarnu histoloģiskā (iekšējā) izmeklēšana parādīja labāku gļotādas stāvokli (mazāks pietūkums un mazāka iekaisuma šūnu infiltrācija) [5].

Līdzīgi atklājumi tika iegūti, eksperimentāli “ārstējot” zāļu izraisītu pietūkumu / iekaisumu pelēm. Pau d’Arco ūdens forma samazināja prostaglandīnus (bioloģiski aktīvās vielas, kas ir atbildīgas par sāpēm, iekaisumiem un drudzi) un slāpekļa oksīdu [6].

Pau D'arco

Svara regulēšana

Apmēram 40% cilvēkiem visā pasaulē, kas ir vecāki par 18 gadiem, ir liekais svars. Tas ir traucējums, kas rada daudzas fiziskas, sociālas, ekonomiskas un psiholoģiskas problēmas, taču to var novērst [7]. Vēl viena svarīga skudru koku mizas iezīme ir liekā svara samazināšana. Ir pierādīts, ka Pau d’Arco ekstrakts kavē aizkuņģa dziedzera lipāzi – fermentu, kas ir atbildīgs par pārtikas tauku gremošanu un uzsūkšanos. Tādā veidā var izvairīties no nevēlama svara pieauguma [8].

Vēl viena svarīga skudru koku mizas iezīme ir liekā svara samazināšana. Ir pierādīts, ka Pau d’Arco ekstrakts kavē aizkuņģa dziedzera lipāzi – fermentu, kas ir atbildīgs par pārtikas tauku gremošanu un uzsūkšanos.

Citi efekti  

 2018. gada oktobrī tika publicēts pētījums ar pelēm, kurā secināts, ka Pau d’Arco polifenoli var uzlabot izturību un sniegumu. Viena polifenola deva pagarināja peļu skiešanas laiku līdz pilnīgai izsīkšanai, salīdzinot ar pelēm, kurām netika dota šī aktīvā viela. Ievērojami palielinājās glikozes līmenis asinīs un intramuskulārais glikogēna līmenis. Tika samazināta arī slodzes izraisītā oksidatīvā stresa ietekme uz šūnu. Tādēļ tiek uzskatīts, ka Pau d’Arco var izmantot arī kā uztura bagātinātāju [9].

Arvien vairāk tiek runāts par to, ka Pau d’Arco sastāvā atrodamais β-lapahols ne tikai regulē svaru bet var būt arī noderīgs, lai novērstu metabolisko sindromu un ar to saistītos simptomus, piemēram, augstu asinsspiedienu, glikozes nepanesību, lipīdu darbības traucējumus un taukainas aknas. [10].

Produkta drošība

2017. gadā tika veikti pētījumi, lai novērtētu Pau d’Arco farmakokinētikā. Molekula tika izolēta no β-lapahola (MB12066) un tika novērtēta tās drošība veseliem brīvprātīgajiem. Deva 100 mg (2 reizes dienā) iekšķīgi (perorāli) – pēc 8 dienu lietošanas netika novērotas būtiskas blakusparādības, izņemot vienu dispepsijas un vieglas caurejas gadījumu. Ir novērtēta arī precīza aktīvās vielas uzkrāšanās plazmā un tās eliminācijas metodes [10].

Ieteicamā aktīvās vielas lapahola deva ir līdz 1,5-2 g dienā [11]. To nav ieteicams lietot grūtniecēm vai sievietēm, kas baro bērnu ar krūti, jo nav pietiekami daujdz datu. Pau d’Arco arī nav piemērots cilvēkiem ar asinsreces traucējumiem vai lietošanai pirms operācijas [1].

 

Rakstu sagatavojis ārsts.

Izmantotā literatūra:

  1. Review of Natural Products. factsandcomparisons4.0 [online]. 2004. Available from Wolters Kluwer Health, Inc. Accessed April 23, 2007.  (ASV)
  2. Mitsuaki Yamasitha, Masafumi Kaneko, Harakuni Tokuda, Katsumi Nishimura, Yuko Kumeda, Akira Iida “Synthesis and evaluation of bioactive naphthoquinones from the Brazilian medical plant, Tabebuia avellanedae” – Bioorganic & Medicinal Chemistry, September 2009, Volume 17, Issue 17. (Japāna)
  3. Macedo, T.Fernandes, L.Silveira, A.Mesquita, A.A.Franchitti, E.A.Ximenes „β-Lapachone activity in synergy with conventional antimicrobials against methicillin resistant Stapchylococcus aureus strains“ – Phytomedicine, December 2013, Volume 21, Issue 1. (Brazīlija, ASV).
  4. Mu Hong Lee, Hyun Mi Choi, Dae-Hyun Hahm, Erk Her, Hyung-In Yang, Myung Chul Yoo, Kyoung Soo Kim “Analgesic and anti-inflammatory effects in animal models of an ethanolic extract of Taheboo, the inner bark of Tabebuia avellanedae” – Molecular Medicine Reports, October 2012, Volume 6, Issue 4. (Koreja)
  5. Park HJ, Lee SW, Kwon DJ, et al. Oral administration of taheebo (Tabebuia avellanedae Lorentz ex Griseb.) water extract prevents DSS-induced colitis in mice by up-regulating type II T helper immune responses. BMC Complement Altern Med. 2017;17(1):448. Published 2017 Sep 6. doi:10.1186/s12906-017-1952-4 (Dienvidkoreja)
  6. Byeon, Se & Chung, Joo Young & Lee, Yong Gyu & Kim, Byung & Kim, Kook & Cho, Jae. (2008). In vitro and in vivo anti-inflammatory effects of taheebo, a water extract from the inner bark of Tabebuia avellanedae. Journal of ethnopharmacology. 119. 145-52. 10.1016/j.jep.2008.06.016. (Dienvidkoreja)
  7. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight (PSO)
  8. Beatrice Nyanchama Kiage-Mokua, Nils Roos, Jürgen Schrezenmeir „Lapacho Tea (Tabebuia impetiginosa) Extract Inhibits Pancreatic Lipase and Delays Postprandial Triglyceride Increase in Rats“ – December 2012, Volume 26, Issue 12. (Vācija)
  9. Yada, K., Suzuki, K., Oginome, N. et al.Single Dose Administration of Taheebo Polyphenol Enhances Endurance Capacity in Mice. Sci Rep 8, 14625 (2018). https://doi.org/10.1038/s41598-018-33029-2 (Japāna un Ungārija)
  10. Pharmacokinetic and safety evaluation of MB12066, an NQO1 substrate. Hae Won Lee, Sook Jin Seong, Boram Ohk, Woo Youl Kang, Mi-Ri Gwon, Bo Kyung Kim, Hyun-Ju Kim, Young-Ran Yoon. Drug Design, Development and Therapy, vol. Volume 11 (2017) pp: 2719-2725. Published by Dove Press. (Koreja).
  11. https://www.rxlist.com/consumer_pau_darco/drugs-condition.htm

Atbildēt